vineri, 28 iunie 2013

Anorexia nervoasa

Anorexia nervoasa, chiar daca nu are incidenta depresiei,este tulburarea mentala cu cel mai ridicat risc de mortalitate la adolescenti.Dificultatea abordarii acestei tulburari provine din particularitatea sa de a se transforma intr-o moda in randul tinerilor. 
"Papusile Barbie" sunt din ce in ce mai mediatizate, promovandu-se o alternativa pentru adolescentele aflate in stadiul cautarii identitatii.
Persoana care sufera de anorexie, respinge in mod intentionat mancarea si are prea putin de-a face cu apetitul.Autoinfometarea prin respingerea,evitarea alimentelor si restrictia calorica este asociata in anorexia nervoasa cu unele comportamente compensatorii precum exercitiile fizice excesive,vomitismele autoinduse sau abuzul de laxative.Toate acestea sunt explicate printr-o teama intensa a persoanei de a se ingrasa, pe fondul unei perceperi distorsionate a propriului corp,care o determina pe acea persoana sa se vada ca fiind grasa, desi este subponderala.
Fata care dezvolta anorexie nervoasa poate sa inceapa sa petreaca mai mult timp singura,izolata, in camera sa.Acest comportament este comun printre copii de 10 ani care doresc sa isi manifeste independenta fata de parinti, dar in timp ce in mod tipic fetele leaga prietenii cu fete de aceeasi varsta, fata bolnava se distanteaza nu numai de parinti,ci si de colege.Retragerea sociala poate fi indiciul unei tulburari alimentare, dar poate fi si un simptom al depresiei.Spre deosebire de depresie, in care exista retragere, izolare sociala si lentoare in miscari, in anorexie fata devine mai activa fizic si constiincioasa la scoala.
Evolutia anorexiei este imprevizibila.Unele persoane se recupereaza spontan, fara tratament formal, din diverse motive:fie a acceptat sfaturile celor dragi, fie a constientizat ca ceea ce face nu e bine.
Insa, scapate de sub control,infometarea cronica si pierderea in greutate pot duce la deshidratare severa si dezechilibru electrolitic, caz in care se impune spitalizarea.
Tratamentul anorexiei nervoase este complex, in unele cazuri pacientele fiind spitalizate.
Obiectivele tratamentului psihologic in cazul anorexiei sunt:
-recuperarea greutatii
-reabilitarea obiceiurilor de alimentatie sanatoasa
-confruntarea cu problemele emotionale si lucrul cu familia.
Hipnoza poate fi utilizata pentru a ajuta pacienta sa isi dezvolte sentimentele de control al gandurilor si comportamentelor. Tehnicile de intarire a Eului fac parte din orice interventie hipnoterapeutica.
http://www.psihorelax.ro/index.php?idmenu=3&sub=348

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu